Yves Saint Laurent divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent
1966-ban megalapította saját divatházát

Yves Saint Laurent

Születési név: Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent
Születési dátum: 1936. augusztus 01.
Születési hely: Oran, Algéria
Lakhely: Párizs, Franciaország

A kezdetek:

1936. augusztus 1-én született Oranban, Algériában, egy algériai-francia család tagjaként. A nagyszülők Elzászból menekültek az 1870-es években Észak-Afrikába, a háború elől.

11 évesen, egy iskolai előadás kapcsán érezte, hogy a jelmeztervezés, a ruhák, a divat felé kéne fordulnia. 6 évvel később költözött Párizsba, hogy a híres Chambre Syndicale de la Haute Couture iskolájában tanuljon tovább.

Karrier:

Lelkesedése csak fokozódott, mikor diákévei alatt pályázatot nyert egy akkori koktélruha tervével, és miután néhány rajza a Vogue magazinban is megjelent, a főszerkesztő közreműködésével Christian Dior is felfigyelt rá. Munkát kapott a divatházban, és a tervező haláláig tervezőként, majd művészeti vezetőként kamatoztatta tudását.

Első kollekciója, a Ligne Trapéze nemcsak a közönség soraiban aratott hatalmas sikert, hanem Neiman Marcus Oscar díjat is hozott neki - főként válltömés és merevítő nélküli, természetes vonalú ruhái miatt.

1960-ban Beat Look kollekciójának drámai kivitelezése már nem nyerte el a főnökség tetszését, de következő kollekcióját nem tervezhette meg katonai szolgálatának megkezdése miatt. Algériában ekkor már évek óta polgárháború tombolt.

Kötelességének nem tudott eleget tenni, 20 nap elteltével idegösszeomlással elmegyógyintézetbe került, ahol elektrosokkot és drogokat kapott.

Felépülését követően a Dior ház már nem kívánta alkalmazni, így Pierre Berg segítségével nemsokára megalapította saját márkáját. Nemcsak az üzletben, hanem a magánéletben is társak lettek, egészen 1976-ig.

Az YSL név alatt olyan újításokat vezetett be, mint pl. a munkaruhából kifutóra kreált overáll, vagy a tengerészkabát, de a szmokingot is megújítva küldte kifutóra. Elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagot is az elsők között kezdte használni. A hatvanas-hetvenes években olyan trendek úttörőjévé vált, mint a Beatnik-Look, a tweedöltönyök, szűk nadrákok és szűk, comközépig érő csizmák, vagy az 1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm.

Ugyanabban az évben Párizsban megnyílt az első ready-to-wear üzlet, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját.

1993-ban a Sanofi gyógyszerkonszern nagyjából 600 millió dollárért vásárolta fel, majd 1999-ben a Gucci magát a márkanevet is megvette. A ready-to-wear vonal vezetését Tom Ford vette át, Saint-Laurent pedig haute couture-kollekciókat készített.

2002-ben visszavonult az aktív tevezéstől.

Múzeumot nyitottak a tiszteletére Párizs La Villette kerületében.

Halál:

Szeretett városában, Párizsban érte a vég. Régi barátja és partnere, Pierre Berge közölte a sajtóval a szomorú hírt.


Kapcsolódó divathírek:

Kapcsolódó cikkek:

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek