www.parfum.hu

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
2010. szeptember 9., csütörtök 07:22

www.parfum.hu

GOURMAND ILLATOK

Habár a gourmand illatok olfaktorikus értelemben nem alkotnak külön családot, érdemes velük kicsit alaposabban foglalkozni.

Mit nevezünk gourmand illatnak? Ha a parfüm felfújása után nem sokkal összefut a nyál a szánkban és kétségbeesetten matatunk a hátsó kamrapolcon egy kis nassolnivalóért, akkor biztosak lehetünk benne: az illat napjaink egyik rendkívül kedvelt csoportjába tartozik.

Ehető illatoknak is szokták őket hívni. Az összetevők sokszor a konyhában és az étlapon is megállják a helyüket, innen az elnevezés.

Lássuk a tipikus illatokat:


A vanília mint összetevő nem csak az ehető illatokban van jelen, nagyon sokszor gazdagítják vele az alapjegyeket – tartósságot, melegséget kölcsönöz még a nagyon virágos vagy gyümölcsös illatoknak is, az orientális illatoknál pedig szinte kötelező. A tervezők néha úgy döntenek, hogy ezt a kulináris élményt olfaktorikusan is le kell képezni – a Comptoir Sud Pacifique orra minden bizonnyal így járt a Vanille sorozat megalkotásakor.

Kakaó és a csokoládé minden változata szerepel a ma kínálatában. Érdemes kiemelni, hogy a csokoládés jegyeket szinte minden esetben a pacsuli hozzáadásával érik el – a további irányt (ét- vagy tejcsokoládé) a további alkotóelemek (ámbra, fűszerek) határozzák meg.

Mandula és csonthéjas rokonai, ebben az esetben kellemes mandulás kifli vagy diólikőr aroma lengi kerül a viselőjét. Sokszor egy török specialitás, a loukhum (mely egy rendkívül édes, rózsavizet is tartalmazó finomság) aromáját juttatja eszünkbe a mandulát tartalmazó parfüm.

A kávés illatok családja ugyan nem olyan népes, mint a fentebb felsoroltak, de mindenképpen helyük van a felsorolásban. A kávé általában az alapjegyben bújik meg, nem próbálja meg elnyomni a többi összetevőt, inkább csak egy érdekes csavart visz a parfüm leszáradásának menetébe. Madame Torrente L’Or alkotása is ide sorolható.

Cukor és változatai (karamell, grillázs, vattacukor) – csak és kizárólag a kifejezetten édes illatok imádóinak! Mivel ez a kifejezetten ragaszkodó alkotóelem inkább a szív- vagy még inkább az alapjegy alkotóelemei között lelhető fel, a hosszú távú kíséret garantált.

Néhány tipikus illat:

Angel: mára kultikussá vált alkotás, sok-sok karamellel, pacsulival. Érdekesség, hogy egy időben a magyar Cseh Annamária volt a parfüm arca.

Hypnotic Poison: a vanília édességét szépen ellensúlyozza a keserűmandula aromája, így válik kissé pikánssá ez az egyébként meglehetősen vehemens illat.

Hot Couture EDT: cukrozott málnás finomság – tejszínhab nélkül

Pink Sugar: tömény vattacukor, merészebbeknek

Figyelem, a gourmand illatok használatakor hatványozottan érvényesül a ’kevesebb több’ aranyszabálya! Sokszor egy csepp is elég, hogy egész nap az őrületbe kergessük éppen diétázó kolléganőnket.

www.parfum.hu

www.parfum.hu
Kapcsolódó divathírek:

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek