Valentino Garavani divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Valentino Garavani
Valentino Garavani
Valentino Garavani
1959-ben megalapította saját divatházát

Valentino Garavani

Születési dátum: 1932. május 11.
Születési hely: Voghera, Olaszország

A kezdetek:

1932. május 11-én született Voghera-ban, Olaszországban. Gyerekkorában kezdődő érdeklődése a divat, a festészet és az építészet iránt hihetetlen rajzolói tehetséggel párosult. Ez arra ösztönözte, hogy jelentkezzen az Accademia Dell Arte iskolába, Milánóban. Sikerei hatására 17 évesen Párizsba költözött, és a Chambre Syndicale de la Couture Parisienne-n tanult tovább, szülei támogatásával.

Először Jacques Fath-hoz, majd Balenciaga-hoz került. Később gyarkornoki munkát talált Jean Desses-nél, ahol 5 évig Jacqueline de Ribes grófné ruháit segített felvázolni a kirakatöltöztetés és a privát bemutatóra érkező vendégek üdvözlése között. Ezután Guy Laroche keze alá dolgozott 2 évig, de zöld kártya hiánya miatt inkább visszatért Olaszországba, és 1959-ben Rómába tett át székhelyét.

Karrier:

Akkori szerelmével, Gerald Nanty francia előkelőséggel, valamint édesapja segítségével 1959-ben butikot nyitott a Via Condotti-n. Első bemutatójukon előkelőre tervezték, és párizsi modelleket szerződtettek.

1960. júliusában egy kávéházban összeismerkedett Giancarlo Giammettivel, aki hazafuvarozta. Ez nemcsak egy barátságot, hanem egy hosszú távú üzleti kapcsolatot is eredményezett: azután, hogy vakáció közben véletlenül összefutottak Capri szigetén, Giammetti otthagyta az építészmérnöki egyetemet, hogy Valentino partnere lehessen. Vállalkozó kedve és hozzáértése sikert hozott a csőd szélén álló cégnek, és a designer végre összpontosíthatott arra, amihez a legjobban értett; a tervezésre.

A nemzetközi debütálás 1962-ig váratott magára. Az akkori olasz divatfővárosban, Florence-ben tartották meg a divatbemutatót, amely a Pitti Palace-ban kapott helyet, és amely a lelkes sajtóvisszhangon kívül külföldi megrendeléseket is eredményezett.

1964-ben szerezte meg vásárlóként és barátként Jacqueline Kennedyt. Egy estélyen megpillantva Gloria Schiff-et, az amerikai Vogue szerkesztőjének ikertestvérét, azonnal beleszeretett annak fekete organza együttesébe. Mikor Jacky kiderítette a tervező nevét, Valentino elküldte hozzá értékesítő kolleganőjét egy modellel - hat ruhának a megrendelésével tértek haza. Férje, John F. Kennedy halála után is a tervező fekete-fehér ruháiban gyászolt, később pedig Aristotle Onassis-nak egy Valentino esküvői ruhában fogadott örök hűséget.

1966-ban, már biztos háttérrel, áttette a bemutatók helyét Rómába, ahol a legnagyobb diadalát két évvel később aratta teljesen fehér kollekciójával.

Egy évvel később megkapta a Neiman Marcus díjat, ami az Oscar megfelelője a divat világában.

Két évvel később elindította a ''V'' irányvonalat. Ebbe tartozott Jacky Onassis esküvői ruhája is. 1969-ben Boutique nevűt indította útjára, és megnyitotta az első boltját Milánóban. 1970-es év: a Ready-to-Wear kollekció bevezetése, és újabb butikok nyitása Rómában és New York-ban. Egy évvel később megnyílik az első férfi ruha bolt a Via Condotti-n. 1975.: első Ready-to-Wear bemutató Párizsban.

Begum Aga Khan, Farah Diba, Elizatbeth Taylor és Marella Agnelli, Gwineth Paltrow, Jennifer Lopez, Claudia Schiffer nemcsak vásárlói, hanem barátai is lettek.

1989-ben Giancarlo-val megnyitották galériájukat, Accademia Valentino-t, a rákövetkező évben pedig megalapították a L.I.F.E. nevű szervezetet, hogy AIDS betegeket támogasson.

1998-ban birodalmukat 300 millió dollárért adták el a HdP nevű óriáscégnek. 2002-ben 201 millióért a Valentino S.p.A. is elkelt.

2006-ban a filmvásznot is megjelent, a The Devil Wears Prada-ban, saját magát alakítva.

Valentino védjegye, a rosso Valentino 100% bíborvörös, 100% sárga és 10% fekete kombinációja.

Magánélet:

Valentino és Giammetti nemcsak barátok és üzlettársak voltak, hanem szeretők is, 12 évig. Valentino azt vallotta, hogy az egyetlen nő, akit valaha igazán szeretett, Marilú Tolo olasz színésznő volt, és akivel még Giammetti előtt voltak jegyesek.


Kapcsolódó divathírek:

Kapcsolódó cikkek:
Valentino Garavani Valentino Garavani Valentino Garavani

Kapcsolódó divatházak

Valentino logo

Valentino

divatház
Valentino divatház

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek