Tudtátok?

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
2010. augusztus 27., péntek 07:45

Tudtátok?

Parfümök tárolása, eltarthatósága

Bár nyáron jobban oda kell figyelnünk néhány tudnivalóra, ez a kérdés egész évben időszerű.

''A parfüm kényes jószág. Leginkább a sötét, száraz és hűvös helyen érzi jól magát, vagyis ebben az esetben a legnagyobb az esélye annak, hogy a kompozíció akár évekig is változatlan minőségben örvendezteti meg viselőjét és környezetét. Ezért a lehetőségekhez mérten hűvös helyiségben, szekrénybe zárva – vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor legalább saját dobozába visszacsúsztatva – tartsuk. Ebből következik, hogy a fürdőszoba nem a legideálisabb helyiség a tárolásra. Pedig milyen egyszerű lenne a napi szépítkezési-illatosítási rituálé minden lépést egy helyen elintézni! De hogy mégse a kamrába kelljen reggelente beosonni a napi adagértt, javasolható a hálószoba, ideális esetben a gardrób – ezeket a helyiségeket úgysem szokás túlfűteni.

Itt jegyeznénk meg, hogy a csillogó-villogó parfümériák több ezer wattal megvilágított polcai szintén nem jelentenek életbiztosítást az illatoknak, a világítás ugyanis rengeteg hőt termel.

Mennyi ideig tartható el egy parfüm biztonsággal? Ez nagyban függ a parfümöt alkotó összetevőktől. A könnyedebb citrusos és virágos illatok kevesebb ideig bírják károsodás nélkül, a nehezebb ciprusok vagy orientálisok vígan elállnak több évig, vagy akár évtizedig is – persze ez utóbbi mindenképpen feltételezi a szakszerű tárolást. A dobozon található egy tégelyes jelölés: 12, 24 vagy 36 felirattal, ami a felbontástól számított minimális szavatosságot jelzi hónapokban mérve.

A koncentráció is befolyásoló tényező: a magasabb koncentrációjú ’perfume’ töménység minden bizonnyal jobban ellenáll az idő múlásának, mint a könnyedebb eau de toilette.

Amennyiben az üveget nem szerelték fel gyárilag fújókával, úgy a tartalma minden egyes használatkor-löttyintéskor érintkezik a levegővel, ami szintén negatív folyamatokat indíthat el az illatmolekulák szerkezetében. Sajnos ugyanez a helyzet, ha a nagyobb flakonból kisebb fújósba vagy fiolába töltögetünk át: az illat levegővel érintkezik, ezáltal ez eltarthatósága jelentős mértékben lerövidül, nagyjából fél évre – persze a kivétel itt is erősíti a szabályt.

Miből látjuk, hogy a parfüm romlott? A legtöbbször sajnos nincsen szemmel látható "tünete" a minőségromlásnak, csak kifújáskor érzékelhető, hogy nem a jól megszokott illatjegyek kúsznak az orrunkba. Mivel ilyenkor általában a fejjegyek ’esnek szét’ legelőször, a szúrós, kellemetlen szag hamar jelezni fogja, hogy valami nincs rendjén. Idővel a folyadék is zavarossá, opálossá válhat.

Az elszíneződött parfüm viszont nem feltétlenül jelzi az illat sérülését.

Mi történik, ha romlott parfümöt fújtunk magunkra? Legtöbb esetben csak az illatélmény veszik oda és bosszankodunk az anyagi káron. Egészen extrém esetben allergiás reakciók is előfordulhatnak.

Amennyiben a negatív folyamatok elindultak, azok sajnos semmilyen módon nem fordíthatók vissza.

Tárolhatjuk-e a parfümöt hűtőben? Tulajdonképpen igen, semmi sem szól ellene. Bár az ideális hőmérsékletet egy speciális (14-15 °C-on üzemelő) borhűtőben lelhetnénk fel a parfümöknek, a normál hűtő is jó szolgálatot tehet forró nyári napokon, ha a tetőtéri szobákban 30 °C fölé kúszik a higanyszál. Néhány szabályt kötelező betartani:

A fagyasztó csak kísérletező kedvűeknek javasolható, ugyanis a kemény mínuszok magát az illatot is megváltoztatják.

Az üvegeket az élelmiszerektől mindig jól elkülönítve tároljuk. Kupak, doboz és egy nejlonzacskós védőborítás mindenképpen legyen az rajtuk – hiszen senki sem szeretne Chanel No. 5 ízű salátát vagy Diorissimo aromájú krémest falatozni. Valószínűleg a család is tiltakozna...''

www.parfum.hu

Tudtátok?
Kapcsolódó divathírek:

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek