Peter Lindbergh fotós életrajza és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Peter Lindbergh
Peter Lindbergh
Ashley Olsen és Peter Lindbergh
Ashley Olsen és Peter Lindbergh

Peter Lindbergh

Születési dátum: 1944. november 23.
Születési hely: Lissa, Németország
Lakhely: New York, USA

A kezdetek:

1944. november 23-án, Peter Brodbeck néven született Lissa-ban, Németországban. Duisburgban nőtt fel, a Ruhr vidék környékén. Bácsikája birkatenyésztő volt, jókora földdel, ahol gyerekkorában gyakran töltötte idejét. A folyó egyik oldalán gyárak és a nehézipar egyéb kellékei kaptak helyet, a másik oldalon pedig erdők zöldelltek. Martin Harrison történész ennek tulajdonítja a képein gyakran megjelenő kettősséget.

Karrier:

Bár az iskolában festészetet tanult, 1971-ben, 27 évesen kezébe vett egy kamerát, és inkább a fotózás felé fordult. Hans Lux asszisztenseként tevékenykedett, majd két év múlva a reklámipar felé kezdett kacsintgatni, önerőből reklámfotóssá fejlesztve magát. Divatképeit elsőként a Stern magazin közölte, majd 1978-ban Párizsba, a divat fellegvárába költözött. Nem kellett sok ahhoz, hogy olyan modellek pózoljanak neki, mint Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Stephanie Seymour vagy Tatjana Patitz.

Az 1988-ban a Comme des Garçons részére készített kampány egyike a korai, jól ismert képsorozatainak. A gyárban készült képek az 1980-as évek politikai, kulturális és ipari változásait tükrözik olyan hűen, ahogy mostanában készült képeiről is sugárzik az sokkoló őszinteség. Az American Photo magazin szerint a képeit nézve úgy tűnik, hogy a modellek teljes mértékben megnyílnak a kamerája előtt, és a valóságot mutatják, valóságosnak látszanak.

Képei minden nagy magainban megjelentek már, többek között az olasz, francia, brit és amerikai Vogue-ban, a W-ben, a Vanity Fair-ben, a The New Yorker-ben, a Rolling Stone-ban. 1997-ig a legtöbb képét a Harper’s Bazaar hozta le, egy öt évvel azelőtti szerződés értelmében. Dolgozott Giorgio Armaninak, Hugo Bossnak, Donna Karannak, Calvin Kleinnak, Jil Sandernek és a Pradanak.

Első könyve, az 1996-os Ten Women egy fekete-fehér képekből álló sorozat, az akkori 10 topmodell képeiből összeválogatva. Több mint 100 000 példány fogyott belőle.

1997-ben megjelentette a Peter Lindbergh: Images of Women címűt, amelyben az 1980-as évek közepétől az 1990-es évek közepéig készült fotókat láthatunk. 

1999. áprilisában egy portfóliószerű kiadvány látott napvilágot Peter Lindbergh címmel, az akkori legújabb fényképekből összeállítva.

1996-ban fényképei a gyűjtők számára is elérhetőek lettek; kiállításai nyíltak Peter Lindbergh: Photographs címmel. Amerikán kívül Európában és Japánban is nagy sikert arattak. A legtöbb kép az Images of Womenből származott.

Rendezőként is kipróbálta magát televíziós reklámokban. Olyanokhoz adta nevét, mint Champs-Elysées Sophie Marceau-val, Calvin Klein Eternity Christy Turlington-nal, Jil Sander No.4 Linda Evangelista-val, Giorgio Armani Gio, Lancome Tresor, Coty Manifesto Isabella Rossellini-vel, valamint Karl Lagerfeld Sun Moon Star Daryl Hannah-val.

1991-es, első dokumentumfilmje a Models-The Film címet kapta. Szerepelt benne Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, valamint Stephanie Seymour

1996-ban elkészítette a Pirelli Naptárat Nastassja Kinski, Tatjana Patitz, Carré Otis, Eva Herzigova, Kristen McMenamy és Navia szereplésével, és később, 2002-ben is őt kérték fel fotósnak.

1996-ban a divattörténelem legnagyobb szerződését kötötte meg vele Peter Arnell. Felkérte, hogy reklámfilmeket rendezzen, valamint a nyomtatott hirdetéseket is ő készítse a Hanes-nek, Tina Turner főszereplésével. Az énekesnőnek annyira megtetszett a közös munka, hogy Missing You című videoklipjét is Lindbergh-hel készítette el.

1995-ben és 1997-ben neki ítélték a legjobb fényképész díját az International Fashion Awards keretein belül.

1996-ban megkapta Európa legnívósabb design díját, a Raymond Loewy Foundation’s Award díjátadón.

1999-ben felkérték, hogy rendezzen kisfilmet arról, amiről szeretne, a választást teljes mértékben rábízták. Az Inner Voices című, 30 perces dráma-dokumentumfilm premierje Milánóban volt. Később New Yorkban vetítették, de filmfesztiválokon, pl. 2000-ben az írországi Edinburgh-in is látható volt. 2002-ben megkapta a legjobb dokumentumfilm megtiszteltetést, a torontói nemzetközi filmfesztiválon.

2001-ben szintén filmkészítésre kérték fel, ezúttal a tánc volt a téma, az angol Channel 4 részére.

Jelenleg New Yorkban él.


Kapcsolódó modellek

Kate Moss

Kate Moss

modell
Kate Moss modell

Kapcsolódó kiadványok

amerikai Vogue - 2008. 04.

Vogue

kiadvány
Vogue kiadvány

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek