Karl Lagerfeld divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld
2006-ban hozta létre saját divatházát

Karl Lagerfeld

Születési név: Karl Otto Lagerfeldt
Születési dátum: 1933. szeptember 10.
Születési hely: Hamburg, Németország
Lakhely: Párizs, Franciaország

A kezdetek:

1938. szeptember 10-én született Hamburgban, Németországban. Egy nővére - Martha Christiane - és egy féltestvére - Thea - van. Eredetileg nevében megtalálható egy 't' betű is, de ezt a későbbiek folyamán elhagyta.

Születési ideje és apja nemzetisége körül is furcsaságokra akadtak. Néhány tanára szerint korábban jött világra, és bár Lagerfeld azt vallotta, hogy édeasapja svéd, az újságírónő Alicia Drake állítása alapján valójában német. Édesanyja fehérneműket árult Berlinben, mikor megismerkedett Karl leendő apjával, és 1930-ban össze is házasodtak.

1952-ben a család egyik barátjával Párizsba költözött, hogy tehetségét fejleszthesse. Rajzolóként dolgozott különböző divatházaknak. Abban az időben a rajzokra nagyobb kereslet volt, mint a fényképekre, és Lagerfeld bármilyen korszakot képes volt skicceivel visszaadni.

Karrier:

1955-öt írtak, mikor benevezett az International Wool Secretariat által szponzorált megmérettetésre, és díjat nyert egy kabáttervezésével. Elmondása szerint mégis azt szeret legkevésbé tervezni. Amiket igazán szívesen kreál, azok a kis fekete ruhák.

"I won on coats, but actually I like designing coats least of all. What I really love are little black dresses.'' 

Ugyanazon a versenyen Yves Saint Laurent volt, aki megnyerte a ruhatervezés díját.

Ez az esemény utat nyitott előtte az álmaihoz - Pierre Balmain felajánlotta neki első gyakornoki állását.

Három év után Jean Patou tervezőhöz került, ahol évi két haute couture kollekció került ki a kezei alól, 5 éven keresztül. 1958-ban mutatta be az elsőt, két órás showműsor keretein belül, a Roland Karl nevet használva az igazi helyett. Kedvezőtlen kritikát kapott. Túlságosan kivágott fekete ruhái nem nyerték el a hozzáértők tetszését.

A következő, 1959-es tavaszi bemutató stílusos, sikkes darabjai az előző kollekciót kritizálókat is meggyőzte, de az ezt követő bemutatók már nem sikerültek elég jól, nem kapott értük igazi elismerést.

A csalódások hatására menekülni akart, kicsit kilépni a divat világából. Visszaült az iskolapadba, de ez sem működött, és nem hozott megnyugvást. Úgy döntött, egy ideig főként a semmittevést választja, és idejének nagy részét tengerpartokon töltötte.

''Lagerfeld is not a designer, he’s a mercenary.''

Szabadúszóként működött tovább, és többek között tervezni kezdett a Tiziani divatháznak Evan Richards alapítóval karöltve. Ready-to-wear kollekciójuk 90 darabját Harry Winston ékszerekkel mutatták be, és hatalmas diadalt arattak. Lagerfeld itt töltött ideje (1969-ig) alatt a törzsvásárlójukká vált például Elizabeth Taylor és Gina Lollobrigida.

1964-től a Chloe is tervezői között tudhatta - először néhány darabot, aztán már az egész kollekciójukat ő készítette. 1970-ben a couture Curiel ház is igénybe vette szolgálatait, és kreációi jó visszahangot kaptak. Két évvel később a Fendi-nek kezdett szőrméket, öltözékeket és kiegészítőket tervezni.

A hetvenes években színházi jelmeztervezőként is jegyezték - La Scala, Milánó és Burgtheater, Velence. Több lábon állt, a japán Isetan cégnek ruhát, Eve Stillmannak fehérneműt, Charles Jourdannak cipőt, Ballantynenak felsőruházatot tervezett. 2004-ben Madonna Re-Invention-, 2008-ban Kylie Showgirl turnéjához készített fellépőruhákat. Dolgozott a H&M forgalmazónak is - két nap alatt elkapkodták az általa tervezett darabokat.

Chanel

1983-ban Alain Wertheimer kérte fel, hogy a Chanel-t találja ki újra; tegye modernné és sikeressé. Azóta is ebbéli munkája miatt maradt a leghíresebb és leginkább tisztelt.

Hobbi

Fotósként is dolgozik, például 'Visionaire 23: The Emperor's New Clothes' kiadványhoz fotózta David Miller modellt, vagy Mariah Carey címlapképét készítette a V magazin számára 2005-ben.

Karl Lagerfeld

1984-ben mutatta be női és férfi kollekcióját. Divatházának nevét később Lagerfeld Gallery-re változtatta, 2005-től azonban ismét Karl Lagerfeld név alatt futnak a kreációk.

Magánélet

2000-ben 47 kilogrammtól szabadult meg, hogy úgy öltözködhessen, ahogy egy divatvilágban járatos személyhez illik. A fogyókúráról kiadott, The 3D Diet című könyvét elkapkodták, bestseller lett.


Kapcsolódó divathírek:

Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld Karl Lagerfeld

Kapcsolódó divatházak

Chanel logo

Chanel

divatház
Chanel divatház

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek