Hubert de Givenchy divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Hubert de Givenchy
Hubert de Givenchy
Hubert de Givenchy
1952-ben nyitotta meg divatházát

Hubert de Givenchy

Születési név: Hubert James Marcel Taffin de Givenchy - gróf
Születési dátum: 1927. február 21.
Születési hely: Beauvais, Franciaország

A kezdetek:

1927. február 21-én született Beauvais-ban, Franciaországban. Apja 1930-as influenza általi halála után őt és bátyját édesanyja és nagymamája nevelte. Művészvér folyt az ereiben, felmenői között volt például Jules Dieterle, aki az Élysée palotába tervezett falikárpitokat, vagy egy másik nagyapja, aki a párizsi operába.

Karrier:

Az 1937-es Világkiállítás után döntött úgy, hogy a divat valamelyik ágában szeretne dolgozni. Egy párizsi művésziskola befejezése után 1945-ben kezdett Jacques Fath-nak dolgozni, majd a Lucien Lelongnak tervezett Pierre Balmain és Christian Dior mellet. 1947-1951-ig Elsa Schiaparelli avantgardista neve alatt alkotott.

1952-ben nyitotta meg saját divatházát Párizsban. Első kollekcióját Bettina Graziani topmodell után nevezte el. 25 évesen a legfiatalabb tervező volt a párizsi divathét alatt. Pénzügyi helyzete miatt akkoriban a legtöbb márkáénál olcsóbb anyagokkal tudott csak dolgozni, de ez nem vette el a kedvét.

Egy évre rá találkozott a Sabrina forgatása alatt Audrey Hepburnnel, akinek a filmbéli kosztümjeit ő alkotta, csakúgy, mint onnantól szinte mindegyik mozijában, és a magánéletben egyaránt. A színésznő után más híres személyiségek, többek között Grace Kelly, Windsor grófnője, vagy Kennedy Onassis is a vásárlói lettek.

1968-ban ready-to-wear-, majd nem sokra rá férfikollekcióját is bemutatta.

1981-ben a parfümvonala Veuve Clicquot, a divatirányvonal pedig az LVMH tulajdonába került. Ma már a parfümök is az utóbbi cégcsoporthoz tartoznak.

1995-ben nyugdíjaztatta magát, már nem talált kihívásokat szakmájában. Javaslatára Dominique Sirop vehette volna át a helyét, de Bernard Arnault, az LVMH feje úgy döntött, John Gallianot nevezi ki. Galliano-t Alexander McQueen váltotta, majd Julian MacDonald és Riccardo Tisci fogadták el a kreatív igazgatói posztot.


Kapcsolódó divathírek:

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek