Guy Bourdin fotós életrajza és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Guy Bourdin
Guy Bourdin
Guy Bourdin - Vogue/1975
Guy Bourdin - 1975-ös Vogue kép

Guy Bourdin

Születési dátum: 1928. december 02.

A kezdetek:

1928. december 2-án született Guy Louis Banarès néven. Egy éves volt, mikor anyja elhagyta. Annak volt élettársa, Maurice Desire Bourdin adoptálta, így megkapta a férfi családnevét.

1948-49-ben katonai szolgálatot teljesített. Szenegálban állomásozott, mikor megismerkedett a fényképezéssel.

Karrier:

1950-ben kiállítása nyílt rajzaiból és fetményeiből egy párizsi galériában, két évvel később pedig már fotói lógtak egy másik kiállítóterem falain. A kiállítás katalógusában Man Ray, a híres fényképész ajánlotta a közönség figyelmébe az ifjú művészt.

Az ezt követő években szinte folyamatosan újabb és újabb kiállításokat rendezett Párizsban majd külföldön, így Londonban, Kölnben és Velencében.

1955. februárjában a francia Vogue közölte első divatfotóit. 1967-ben a Harper's Bazaar-ban publikált, ekkor fotózta első jelentős reklámkampányát is, Charles Jourdan cípőinek. A tervezővel ezután több évtizedig együtt dolgozott. Az olasz Vogue-ban 1972-ben, az angol kiadásban 1974-ben jelentek meg először képei.

Ezután egyre több és jelentősebb divatház kérte fel fotósának, többek között Issey Miyake, Gianfranco Ferré, Gianni Versace.

1976-os Sighs and Whispers című fehérnemű-katalógusát - amit a Bloomingdales áruháznak fotózott - reklámtörténeti jelentőségűnek tartja az utókor.

1977-ben az ő fotói is részt vettek a több jelentős amerikai múzeumban is bemutatott 'A divatfotózás története' című kiállításon. Az évtized végén újabb jelentős megbízásokat kapott pl. a Yashica és a Pentax fényképezőgép-gyáraktól.

1985-ben visszautasította a Francia Kultuszminisztérium Grand Prix National de la Photographie nevű rangos kitüntetését és 1987-ben megszakította kapcsolatát a francia Vogue-gal. Inkább a Revlon és a Chanel reklámkampányait fotózta.

Utóbbiért 1988-ban a New York-i székhelyű International Center of Photography neki ítélte az Infinity (Örökkévalóság) díjat, amit egyik csodálója, Annie Leibovitz adhatott át neki.

Magánélet:

1961-ben vette feleségül Solange Louise Gèze-t, 1967-ben született egyetlen gyermeke, Samuel. Felesége 1971-ben váratlanul elhunyt.

Halál:

1991. márciusában 28-án Párizsban hunyt el, rákban.


Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek