Donna Karan divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Donna Karan
Donna Karan
Donna Karan
1985-ben alapította meg saját divatházát

Donna Karan

Születési név: Donna Ivy Faske
Születési dátum: 1948. október 02.
Születési hely: New York, USA
Lakhely: Lawrence, USA

A kezdetek:

1948. október 2-án született New Yorkban. Szabó édesapja 3 éves korában meghalt, így szintén a divatiparban tevékenykedő mostohaapja és modell édesanyja nevelte Long Island Hewlett városában. Az ottani gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd a Parson's School of Design-ban tanult tovább.

Karrier:

Az iskolában töltött két év után nyári munkára vették fel, majd a diploma megszerzése után főállásban csatlakozott Anne Klein csapatához,  akinek a halála után a tervező részleg fejévé vált. 1982-ben megalkotta az Anne Klein II kollekciót, a divatház kifejezésmódjának megfelelő ruhákkal, de már saját stílusjegyeit is láttatni engedte. 1984-ig maradt a pozíciójában, mert saját kollekciója megvalósítása mellett döntött, amit egy évvel később a nappalijában mutatott be, és nem várt sikert aratott vele.

Számtalanszor jutalmazták, többek között: 1977-ben megnyerte a Coty American Fashion Critics díját, amit 1982-ben ismét neki ítéltek. Két évvel később - szintén a Coty - szerepeltette az év legjobbjai listáján; bevezették a Coty Hall of Fame-be. 1990-ben a Divattervezők tanácsa az év nőiruha-, majd rá két évre az év férfiruha tervezőjének nevezte. 1996-ban megint a női kollekciójáért jutalmazták, és életműdíjat kapott 2004-ben.

Donna Karant a divatvilágban az elasztikus ruhái, valamint az Essentials vonala tette híressé. Utóbbi hét darabból álló, egymással könnyedén kombinálható, egységes öltözeteket jelentett. Ahogy egyre több amerikai nő vetette meg a lábát az üzleti életben, keresetté váltak az elegáns, kifinomult darabok, főként feketében, fehérben és szürkében. Olyan ruhákat tervez, amelyeket ő maga is hordana. A pletykák szerint nem enged ki egyetlen darabot sem műhelyeiből, amíg fel nem próbálta őket, és nézte meg, hogy neki jól állnak-e. Ruháit nem modellekre, hanem igazi, mindennapi nőkre tervezi, akik kényelmes, ugyanakkor stílusos darabokat szeretnének.

1973-ban ment feleségül Mark Karan butiktulajdonoshoz, akitől egy lánya, Gabrielle született. Donna Karan New York nevű kollekcióját lánya tinédzserré válásakor ötölte ki; úgy döntött, a fiatalabb generációnak is tervezni akar. A DKNY kollekció darabjai olcsóbbak és fiatalosabbak, ugyanakkor stílusosak és exkluzívak.

Válása után Stephan Weiss szobrásszal házasodott össze; két gyerekük született. Weiss annak idején a cégalapításban, valamint az üzleti teendőkben is sokat segített. A férfi 1995-ben vonult vissza, hogy életét és energiáit teljesen a szobrászatnak szentelhesse.

1987-ben egykori iskolája díszdoktorrá avatta, és az igazgatótanács tagjává választotta.

Kötelességének érzi, hogy ismertségét jótékony célokra fordítsa, így pl. alapítványt hozott létre az AIDS elleni figyelemfelkeltés oktatására, többek között pedig egy rákellenes alapítványt is támogat. 


Kapcsolódó divathírek:

Donna Karan Donna Karan Donna Karan a 2004-2005-ös őszi-téli bemutató után New Yorkban

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek