Christian Dior divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Christian Dior
Christian Dior

Christian Dior

Születési dátum: 1905. január 21.
Születési hely: Granville, Franciaország
Lakhely: Montecatini, Olaszország

1905. január 21-én született Granville-ben, Normandiában. 1920-25-ig szülei politikai iskolába járatták, remélve, hogy egy nap diplomata lesz belőle.

Ő azonban a művészetek, a divat iránt kezdett érdeklődni - jól rajzolt, és hogy pénzre tegyen szert, a skicceit árulta, darabját 10 centért. Az iskola befejezése után kapott egy nagyobb összeget édesapjától, így 1928-ban megnyitotta galériáját. Többek között Salvador Dali, Jean Cocteau, Picasso festményeket árult.

A család pénzügyi bukása miatt azonban be kellett zárni a galériát. Kisebb munkák után 1938-tól a híres Robert Piguet tervezővel dolgozott együtt, később pedig Pierre Balmainnal karöltve lettek a Piguet divatház fő tervezői.

A II. világháború ideje alatt katonafeleségeket öltöztetett. 1945-re már saját üzletet akart létrehozni, így Marcel Boussac mágnással a háta mögött belevágott, hogy megalapítsa a Dior divatházat.

"New Look"

A kollekció eredeti neve Corolle volt, az újat Carmel Snow, a Harper's Bazaar akkori főszerkesztőjétől kapta. Dior kreációi jóval érzékibbek voltak, mint az abban a korban, valamint a háború alatt megszokott öltözékek. 

Jellemzői az általánosan karcsú szabásvonalak, a hangsúlyozottan alakkövető felsőrészek. Mestere volt a sziluettek körvonalazásának. Csípőnél szélesedő szoknyái gyönyörű alakot kölcsönöztek vásárlóinak - ezzel egy csapásra híressé téve őt. A New Look irányvonal elérte, hogy a háború után Párizs lett a divatvilág fővárosa.

A divatház - amelyhez világhírű ruhái mellett parfümök, kozmetikumok, öltözködési kiegészítők is hozzátartoztak - rövidesen az egész világra kiterjedő óriásbirodalom lett.

Halál:

Olaszországban, Montecatini városában hunyt el, szívroham következtében.


Kapcsolódó divathírek:

Kapcsolódó divatházak

Aigner

Aigner

divatház
Aigner divatház

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

vivien16
2010. július 10., szombat   20:36   #1

huha ez az ér nem semmi hogy a diora eddig csak egy divatmárkaként tekintetönk és most igy bele gondolva christian dior egy korszakalkotto stilust és ötlettet alkottot meg.
Válasz erre


©2008-2022 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek