Burberry divatház története

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna

Burberry

Alapítás éve: 1865.
Központ: London, Nagy Britannia
Weblap: www.burberry.com

A kezdetek:

Az angol, luxuscikekket készítő céget Thomas Burberry alapította 1856-ban, és első butikját Basingstoke-ban, Hampshire-ben nyitotta meg. 1870-re fő profiljukká a szabadidős öltözék vált, és többek között kifejlesztették a gabardint (szőrméhez hasonló plüss, szintetikus anyag, amely vízálló és légáteresztő), amit 1888-ban szabadalmaztattak is.

Az eredeti elnevezés Burberry volt, ezt azonban hamar Burberrys-re változtatták, mikor a világ Burberrys of Londonként kezdte emlegetni a divatházat. A régi termékeiken még mindig látható a Burberrys márkanév.

1891-ben Londonban is boltot nyitottak, amely mára a főhadiszállás része lett. 1904-ben létrehozták a 'Burberry Equestrian Knight Logo'-t , amely tartalmazza a Prorsum - csatársor - latin szót, és amely hamarosan védjegyükké vált. 1911-re ők öltöztették a híres norvég sarkutazót, Roald Amundsent, valamint Ernest Shackletont, aki az Antartisz meghódításával kísérletezett.

Hírnév:

1914-ben megbízást kaptak, hogy a tervezzenek egy kabátot a katonkáknak a lövészárkokban. A háború után a civilek körében is népszerű lett, előszeretettel viselték. A védjegyük, a kockás minta is ezen a kabáton jelent meg először, bélésként. Humphrey Bogarton a Casablancaban, Peter Sellersen a Rózsaszín Párducban lehetett látni.

Pilóta ruhákat is tervezni kezdtek.  A. E. Clouston és Betsy Kirby Green repült leggyorsabban Cape Town-ból Londonba, és a Burberry szponzorálta őket.

A kocka

A klasszikus, fekete, fehér és piros minta először 1924-ben jelent meg a kabátjaik béléseként, de csak 1967-ben kezdték szélesebb körben használni, és esernyőket, sálakat, táskákat mintázni vele. A termékeket Nova check elnevezéssel illették, és a fiatalabb korosztálynak készültek. Később már nagyobb kockákat használtak (Super Nova), valamint el is forgatták, ezzel gyémánt formát hozva létre. A House check 2006-ban, a tavaszi-nyári kollekcióban jelent meg, a Super Nova kockái nőttek meg.

Az 1970-es évek futballkultusza nem tett jót az egyre népszerűbb márkának, mert focihuligánok kezdtek fekete, feltűnő öltözékük helyett a Burberry ruhadarabokat hordani, pl. sapkát. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a huligánokkal kapcsolják össze a márkanevet. A Danniella Westbrook eset után pedig nemzeti viccet kreáltak belőle, nevetség tárgyává vált, aminek hatására az arisztokrata vevők sorra fordultak el tőle. (A sorozatszínész Danniellát Burberry öltözékben kapták lencsevégre, amint Burberry gyerekkocsiból emeli ki Burberry-be öltöztetett kislányát.)

Christopher Bailey angol tervező 2001. májusában csatlakozott kreatív igazgatóként a divatházhoz, és az ő felelőssége alá tartozik az összes kollekció, a Burberry Prorsum, Burberry London, Thomas Burberry vonalak, az összes licensz világszerte, valamint a hirdetések, reklámkampányok, és az üzletek arculata.

Több, mint 45 butikjukon kívül 5 szimbólikus üzletük van a világon, ahol limitált szériájú, valamint exkluzív termékeket kínálnak. Ezeket vagy ezekben az üzletekben, vagy online lehet megvásárolni.


Kapcsolódó divathírek:
London Fashion Week 2010-02-24
BURBERRY BRIGHTS 2011-02-26
Milánói divathét 2011-07-18

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek