Balenciaga divatház története

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Balenciaga logo
Balenciaga logo
Balenciaga - Lariat
Lariat fantázianevű táskájuk

Balenciaga

Alapítás éve: 1914.
Központ: New York, USA
Weblap: www.balenciaga.com

A kezdetek:

A divatház alapítója a spanyol Cristóbal Balenciaga. A tervezőt még Christian Dior is 'mindegyikünk mestere'-ként emlegette. Ultramodern, nőies vonalak jellemzik az irányvonalat, amelynek első üzletét Cristóbal 1914-ben nyiotta meg San Sebastián városában, Spanyolországban. A királyi családot is ő öltöztette, de mikor a spanyol polgárháború miatt be kellett zárnia butikjait, vonakodva bár, de Párizsba költözött.

1937-ben nyitotta meg divatházát az Avenue George V-n, és szinte azonnal ismert lett. Az első divatbemutatójára nagy hatással volt a spanyol renesszánsz, és a kollekció nagy sikert aratott. Két éven belül a sajtó már forradalmárként emlegette. Mindenki az ő ruhájában akart megjelenni, a vásárlók saját testi épségüket kockára téve utaztak hozzá a II. világháború alatt, hogy szert tegyenek kreációira. Ezalatt az időszak alatt négyszögletes kabátja, valamint fekete-rózsaszín tervezései miatt jegyezték.

Hírnév:

A háború utáni években vált igazán népszerűvé. Az alkotásai letisztultak, kifinomultak lettek, de még mindig meglepte a nagyközönséget forradalmi változtatásaival, pl. 1951-ben átalakította a női vonalakat; kiszélesítette a ruhák vállait, és vékonyra szabta a derekukat. Ezáltal egy különleges formát hozott létre. 1955-ben megalkotta a tunikát, amelyből később az ingruha született, 1958-ban. 1957-ben megjelentek nála a felfújt, léggömszerű szoknyák, a mell alatt szűkített babydollok, a selyemgubószerű kabátok és a zsákruhák. 1959-ben munkája kiteljesedett Empire vonalában, ahol magasított derekú öltözékei kimonókhoz hasonlítottak. Kreációival nőknek új, gyönyörű körvanalat adott, ami népszerűségét jelentős mértékben növelte.

Kezei alatt virágzott a haute couture. A nehéz kelmék, bonyolult hímzések, szembeszökő anyagok használata sok arisztokrata vásárlót is eredményezett Pauline de Rothschild, Gloria Guinness, Mona von Bismarck, vagy épp Fabiola, Belgium királynője személyében.

1968-ban hagyta el Cristóbal a divatházat, és manapság már a Gucci Csoport tagjaként létezik. A női, valamint a férfi vonalat Nicolas Ghesquière tervezi.

Néhány sztár, aki gyakran választ Balenciaga öltözéket: Nicole Kidman és Jennifer Conelly is ebben jelent meg a 2006-os Oscar díjátadón. Kidman Keith Urban zenésszel tartott mennyegzőjén is a divatház kreációjában fogadott örök hűséget meg, Conelly pedig 2008-as tavaszi-nyári kampányban a márka arca lett. Kylie Minogue Slow című klipjében és koncertkörútján viselte a ruháikat.

Szintén híresek motorbicikli ihlette táskáik miatt, főként a Lariat fantázianevű vonaluk zsebeli be az elismeréseket. Az Egyesült Államokban csak három butikot üzemeltetnek: New Yorkban, Los Angelesben és Honoluluban. A közeljövőben tervezik egy bostoni és egy kaliforniai (Orange County) üzlet megnyitását.


Kapcsolódó divathírek:

Balenciaga logo Balenciaga - Lariat Balenciaga Balenciaga - Nicole Kidman Balenciaga - Nicole Kidman Balenciaga - Jennnifer Conelly Balenciaga Balenciaga Balenciaga - Lego Balenciaga

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

chanel98
2010. május 19., szerda   15:40   #1

Erről a márkáról még nem hallottam de teccik kivéve a cipőket...
Válasz erre


©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek