Alexander McQueen divattervező életrajza, munkássága és fotói

BEJELENTKEZÉS
E-mail:
Jelszó:
KERESÉS
Kifejezés:
DIVATSZÓTÁR
Kifejezés:
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
Alexander McQueen a 2006-2007-es őszi-téli bemutatón
A tervező a 2006-2007 őszi-téli Alexander McQueen bemutató után Párizsban
Alexander McQueen a 2007-2008-as őszi-téli bemutató után
1999-ben nyitotta meg első butikját

Alexander McQueen

Születési név: Lee Alexander McQueen
Születési dátum: 1969. március 17.
Születési hely: London, Anglia
Lakhely: London, Anglia

A kezdetek:

1969. március 17-én született Londonban, egy taxisofőr fiaként. Gyerekként ruhákat varrt három húgának, így divattervezői karrierje szinte magától értetődő volt.

16 évesen hagyta ott az iskolát, hogy gyakornoki állást vállaljon olyan szabóknál, mint például Savile Row, vagy a híres jelmeztervező Angels and Bermans. Ezidőtájt dolgozott Mikhail Gorbachov és Charles herceg (Wales) öltönyein. 20 éves korára Koji Tatsuno alkalmazta, mielőtt Milánóba költözött, hogy Romeo Gigli keze alatt folytassa fejlődését.

Karrier:

1994-ben Londonba visszatérve egy művészeti iskolában kezdett tanítani. Meggyőzték, hogy diákként is csatlakozzon egy kurzusukhoz, így ennek elvégzése után megkaphatta mesterfokozatát. Legendás, hogy Hasfelmetsző Jack névre keresztelt vizsga kollekcióját Isabella Blow stylist teljes egészében felvásárolta, és ő volt az, aki rávette McQueent, hogy középső nevének használata helyett inkább az Alexandert válassza.

Első kollekciói sokként érték a nagyközönséget. Az angol divat huligánjának keresztelték, és az 'enfant terrible' /francia kifejezés elviselhetetlen gyerekekre/ jelzőt ragasztották rá megbotránkoztató bemutatói és kreációi okán. Többször támadták azzal, hogy ruhái nőgyülöletet, vérontást és fétisimádatot közvetítenek, egy kollekciójának pl. Highland Rape /hegyvidéki erőszak/ nevet adta.

1996-ban az LVMH feje, Bernard Arnault főtervezőnek hívta a Givenchy-hez, John Galliano-t váltva. Az első bemutatójának ruhái - mint ahogy azt saját maga is bevallotta a 1997-es Vogueban - silányra, vacakra sikerültek. A következő időszakban kicsit visszavett elfogadhatatlan stílusából - pl. vette a bátorságot, hogy a Givenchy alapítóját jelentéktelennek nevezze - de lázadó természete alkotásaiban ugyanúgy meglátszott. A 1998-as őszi-téli shown robotok fújtak festéket hófehér ruhákra, Aimee Mullins modell - mindkét lábát amputálták - pedig bonyolult faragású falábakon lépkedett végig a kifutón. Bár 1999-ben megalapította saját divatházát, 2001. márciusáig maradt a Givenchy divatháznál, amíg a szerződése lejárt.

Egyike a legfiatalabbaknak, akik elnyerték az év brit tervezője díjat. Háromszor ítélték neki 1996. és 2003. között. Más kitüntetéseket is kapott, például az év nemzetközi tervezője címet.

2000. decemberében a Gucci csoport vette meg a divatház 51%-át, McQueen pedig kreatív igazgatóként maradt. További üzleteket nyitottak, így már szinte minden fontos nagyvárosban jelen lehettek: London, Párizs, New York, Boston, Los Angeles, Milánó, Róma, Cannes, Manchester, Athén, Moszkva, Tokió, Osaka, Hong Kong, Shanghai, Beijing, Szöul, Jakarta, Bangkok és Taipei.

2005-ben a Pumával állt össze, hogy cipőket tervezzen nekik. A ManCat Tooth névre keresztelt irányvonal az ember és az állat egyesülését jeleníti meg.

2007. őszén a Mac-kel közösen készítettek a bemutatójára egy egy erős színekkel jellemzett sminkkollekciót, amelyre a McQueen logo is rákerült, és amelyet Elizabeth Taylor Kleopátra filmje ihletett.

Parfümök:

Magánélet:

2000. nyarán George Forsyth dokumentumfilm készítőt vette el.

Szomorú hír:

Önkezével vetett véget életének 2010. február 11-én. A találgatások szerint imádott édesanyja pár nappal azelőtti halála vezetett tragikus tettéhez.

"How do you replace someone like that?"

Nyugodj békében, Alexander Lee McQueen.


Kapcsolódó divathírek:

Regisztrálj és jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

DP csapat
2010. április 21., szerda   23:06   #2

Köszönjük, hogy szóltál. Az életrajzához is kitettük a tragikus hírt. Nagyon szerettük a munkáit. De persze ki nem...
Válasz erre


Brownie355
2010. április 21., szerda   20:07   #1

Sajnos szegényke már meghalt :((((((((
Válasz erre


©2008-2024 Divatportál
Legyél a rajongónk a Facebook-on! Kövess minket a Twitteren! Divatportál RSS csatorna
autó műszaki adatok | ingyenes játékok | Idézetek | Viccek